Gazdaságosság

megtakaritasEnergia megtakarítás az intelligens otthonban

Fontos kiemelni az energiatakarékossági szempontokat:

pl. sok energia megtakarítható, ha nyitott ablaknál automatikusan kikapcsol a fűtés vagy leáll a klíma a helységben vagy a világítások maximális teljesítménye 90%-ra korlátozva van.

Egy német kimutatás szerint egy épületautomatizálással kialakított házak energia megtakarítása kb. 20% évente. Tehát ha utána számolunk, akkor egy fűtésre, hűtésre, világításra, sötétítésre kialakított épületautomatizálási rendszer megfelelő beállításokkal 7-8 év alatt megtérülhet.
Energiát takaríthatunk meg a sötétítők (zsaluziák, redőnyök) megfelelő hőmérséklettel összehangolt működésével is. A helyiségenkénti hőmérséklet 

energiatakarekosszabályzásnak köszönhetően a benapozástól és a helyiség beállított hőmérsékletétől függően próbáljuk meg csökkenteni a felmelegedést nyáron. Természetesen jelen automata redőnymozgatások a riasztórendszerrel összehangoltan működnek, azaz csak távollét esetén aktiválódik ez a funkció.

A riasztó nem csak ezt a funkciót aktiválja, hanem nyári állapotkor a beállított hőmérsékleti értékeket minden helységben 2 fokkal magasabbra állítja (télen alacsonyabbra), melyet akár okostelefonon keresztül (3G vagy 4G) visszaállíthatunk hazaérkezésünk előtt. A világítások 90%-os maximalizált fényereje szintén megtakarítást eredményez, nem is beszélve a teljeskörű fényerőszabályzásról. A fények éjszaka a közlekedőkön csak 20%-on világítanak, a mozgásérzékelőknek köszönhetően csak ott világítanak a fogyasztók, ahol ez valóban szükséges…

 

< Vissza az előző oldalra