Biztonság az intelligens otthonban

  

epulet automatizalas

Az intelligens otthonok fogalmába a biztonság is beletartozik, mint az egyik legfontosabb funkció. Ez nem jelenti azt, hogy az intelligens otthonvezérlések helyettesítenék adott esetben a riasztórendszereket. Inkább nevezhetjük ezeket „önmegnyugtató” rendszereknek, de lássuk milyen lehetőséget biztosít a felhasználó számára.

Logikai programozás

Az intelligens épületek érzékelőit (nyitás, mozgás, üvegtörés, szél, fény, csapadék, füst, tűz, gáz, víznyomás, stb. érzékelők) a buszrendszerre fel lehet fűzni és egy komplett automatizálási feladatra lehet őket akár logikailag is összeprogramozni. Ezek az érzékelők azonban alkalmasak a felhasználó felé a visszajelzésre is.

A visszajelzés többfajta lehet: történhet falba süllyesztett képernyőn, a számítógépünk monitorán, SMS formájában, 3G-n keresztül okostelefonon, tábla PC-n vagy bármilyen megadott telefonszámra hangbemondás formájában.

Többszörösen összetett „önmegnyugtató” rendszernek nevezhetjük, mert automatikusan tanítható jelenlétszimulációra képes, vagy akár egy esetleges hálózati lekapcsoláskor, vagy áramszünet alkalmával is tud értesítést küldeni mobiltelefonra. A Domintell SMS-küldő egységében egy akkumulátor található, hogy ilyen esetekben is lehetőség legyen még az utolsó érzékelések elküldésére. A legjobb és leghatékonyabb megoldás azonban az, ha az épületautomatizálási rendszerrel szorosan együttműködő riasztórendszer is kiépítésre kerül. Ezáltal amennyiben egy riasztórendszer kontaktusait beprogramozzuk zónánkénti élesített, illetve riasztási állapotra, akkor ezekkel összehangoltan tud működni a rendszer.

face26Jelenlétszimuláció

Az jelenlétszimulációt a rendszer egy hét alatti szokásoknak megfelelően tárolja el, és ismétli meg. Ez azt jelent, hogy a meghatározott fogyasztók (világítások, redőnyök, függönyök, stb.) használatát egy hétig figyeli és rögzíti (megtanulja). Azaz ha a jelenlétszimulációt szerdán este aktiváljuk, akkor a múlt heti szerda esti használattól indul az „akció”. Minden héten újra tanulja a fogyasztók kapcsolását az időeltolódásból adódó használati idők miatt.

Tegyük fel, hogy beélesítjük a riasztórerendszert és elhagyjuk az épületet. Amennyiben besötétedik és elmúlt már 8 óra és nem értünk még haza, azaz mind a három feltétel teljesül, akkor elindul egy jelenlétszimuláció, mely a külső szemlélőben azt az érzetet kelti, hogy otthon tartózkodik valaki. Ha a három feltétel közül valamelyik nem teljesül (élesített állapot, túl világos van még, vagy nem múlt el 8 óra), akkor a szimuláció nem indul el, mert valószínű otthon vagyunk, vagy csak túl világos van a lámpák felkapcsolásához.

iphone domintellKamerás betekintés

A beállított kamerák és internetes hozzáférés segítségével, a nap bármely szakában akár mobiltelefonon keresztül is megnézhetjük az épületben lévő mozgásokat, esetleges riasztás esetén távolról is meggyőződhetünk a helyiségek állapotáról, a rendszer jelzést küld önnek és a kamera képét azonnal megtekintheti a készüléke kijelzőjén. 

Épület elhagyása gomb

A riasztórendszer beélesítésével kikapcsolhatjuk az összes, vagy csak a meghatározott fogyasztókat az épületben, így biztosan nem marad semmi bekapcsolt állapotban. De ha már kint a sötétségi érték a beállított pont alatt található, akkor a külső világításokat is bekapcsolhatja tíz percre, amíg elhagyjuk az épületet.

Pánik gomb

Lehetőség van úgynevezett pánik gomb programozására is, mely például az ágyunk mellől biztosítja az éjszaka leple alatti idegen zajok hatására a gyors körbejárást az épületben. Egy gombnyomásra minden világítás felkapcsol, az összes redőny felhúzódik és a külső világítás villog, hogy a szomszédok is adott esetben észleljék a problémát. Ugyanez megvalósulhat egy riasztás alkalmával is, hogy a helyszínre érkező járőrök kívülről is jobban belássanak az épületbe.

Tájékoztató üzenetek

Az SMS modul vagy az internetes modul segítségével (3G-n vagy WI-FI-n) a különbözők érzékelők jeleiről kaphatunk a megadott mobilszámokra szöveges üzenetet, például azt, hogy „Az épületben gázszivárgás van!”, vagy azt, hogy „Az épületben a nappali ablakát betörték!”. A jelzés érkezése után rövid szöveges üzenettel vagy 3G-n (vagy WI-FI) való beavatkozással tudunk az előre kialakított programok közül választani, hogy mi történjen a rendszer segítségével a lehető leghatékonyabb módon.

Éintés- és tűzvédelem

A rendszer biztonsága alatt nem csak az érzékelőkkel teletűzdelt épület felügyeleti biztonságát értjük, hanem azt is, hogy biztonságos az épület olyan szempontból is, hogy a kapcsolóknál csak gyengeáramú buszvezeték található, mely 15V kisfeszültségen kommunikál. Ezáltal az érintésvédelem is tökéletesen megoldott illetve az esetleges meghibásodásból, zárlatból adódó tűz sem alakulhat ki.

< Vissza az előző oldalra